news-details

Dünyanın ilk albino pandası Çin’de görüldü

Çok nadir görülebilen, hatta dünyada belki de tek olan albino bir panda, Çin’in güneybatısında görüldü. Söz konusu pandanın vahşi doğadaki hareketlerinin bir kamera aracılığıyla tespit edilen görüntüleri, geçen şubat ayında filme çekilmiş ve Sichuan eyaletindeki ulusal Wolong doğal koruma alanı tarafından yayılmış; bunlar mayıs ayı sonunda devlet televizyonu tarafından gösterilmişti. Beş-altı yaşlarında olduğu anlaşılan pandanın görünürde hiç bir sağlık sorunu yok. 

Hayvanın görüntüsü doğal koruma alanının kameraları aracılığıyla ilk kez Nisan 2019’da, yaklaşık 2 bin metre yükseklikte çekilmişti. Ancak doğal koruma parkı bu ilk görüntüleri bu yılın mayıs ayında yaydığında, pandanın bembeyaz kürkü ve pençeleri ile kırmızı gözleri herkes tarafından görüldü.

Çin Devlet Televizyonu CCTV’ye göre doğal koruma parkının yetkilileri, ilk görüldüğünden bu yana bu pandayı gözlemlemek için özel bir ekip oluşturdu. En son çekimler, bu bembeyaz hayvanı diğer birçok siyah-beyaz lekeli kürke sahip normal panda ile deniz seviyesinin 2 bin 600 metre üstünde bir arada yaşarken gösteriyor.

Beijing Üniversitesi Yaşam Bilimleri Okulu araştırmacılarından Li Sheng, albino pandanın doğada görülmüş ilk tür olduğunu açıkladı. Li, genlerinin başka küçük pandalara geçmiş olup olmadığının henüz bilinmediğini ve bunu saptamak için daha çok takip ve araştırma yapılması gerektiğini belirtti.   

Pandalar, doğal yaşamlarını Çin’de sürdürüyor ve çoğunlukla Sichuan, Shaanxi ve Gansu eyaletlerinin dağlık bölgelerinde yaşıyorlar. Çin’in 2021 yılı biyoçeşitlilik raporuna göre yaklaşık bin 860 panda doğal ortamında yaşamını sürdürüyor. 
 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

  Hibya Haber Ajansı